אחד השיקולים החשובים בשיקולי הענישה הוא מהותה של העבירה וחומרתה. בית המשפט העליון קבע לא פעם כי הטלת עונש מאסר בפועל על עבירת נהיגה בשכרות בפעם השנייה, גם ללא מאסר על תנאי, היא הענישה הראויה, לצד שלילת רישיון נהיגה לתקופה שנעה בין 24 חודשי פסילת מינימום ועד 50 חודשי פסילה בפועל.
נהג בשכרות בפעם השנייה וגרם לתאונה קשה
הנאשם, יליד 1982, ללא עבר פלילי, הודה והורשע בכתב אישום מתוקן בעבירות של נהיגה בשכרות, התנהגות הגורמת נזק, נהיגה בחוסר זהירות, סטייה מנתיב נסיעה וגרימת חבלה של ממש. בית משפט השלום לתעבורה בירושלים נדרש לקבוע את העונש הראוי בהתחשב בעובדה כי מדובר בעבירה שנייה של נהיגה בשכרות אשר הובילה לתאונת דרכים קשה.
על פי עובדות כתב האישום, בחודש אפריל 2013, הנאשם נהג תחת השפעת אלכוהול. בבדיקת דם נמצאה כמות אלכוהול הגבוה פי 3 מהמותר: 153 מ"ג אלכוהול ב- 100 מ"ל דם. מעבר לכך הנאשם גרם לתאונת דרכים עצמית כתוצאה מסטייה מנתיב נסיעה וגרם לחבלה של ממש לעצמו ולנוסע ברכבו. כתוצאה מהתאונה נגרם חתך בפניו, שבר וקטיעת ארבע אצבעות בכף יד שמאל. לנוסע נגרם שבר בעמוד השדרה ושברים פתוחים בכף היד.
מתסקיר שירות המבחן עלה כי הנאשם לא קיבל אחריות מלאה לקרות התאונה וכי הוא סובל משימוש לרעה באלכוהול. עם זאת ההליך הפלילי מהווה עבורו גורם מרתיע ומציב גבולות וכי הוא אב מסור, אשר דואג לפרנסת משפחתו ומהווה עמוד תווך עבורה. שירות המבחן המליץ להימנע מהטלת עונש מאסר, גם לא לריצוי בעבודות שירות, ולהטיל של"צ בהיקף של 350 שעות.
המאשימה ציינה כי חרף התמכרותו לאלכוהול, הנאשם אינו מוכן לעבור גמילה, לכן ביקשה להשית על הנאשם מאסר בפועל שלא יפחת משבעה חודשים, מאסר על תנאי ופסילה שלא תפחת מחמש שנים, זאת לנוכח המסוכנות הנשקפת כי הוא ישוב לנהוג בשכרות.
עורך דינו של הנאשם ביקש להתחשב בכך שהנאשם הוא הנפגע העיקרי מהתאונה הקשה וכי אצבעותיו אשר נקטעו מהוות עבורו תזכורת יומיומית למעשיו, לכן יש לאמץ את המלצת שירות המבחן, ולהטיל עליו של"צ, מאסר על תנאי ופסילה.
בית המשפט התרשם כי חרף ההתמכרות לאלכוהול, הנאשם סירב לקבל טיפול קבוצתי או פרטני. רק במסגרת הטיעונים לעונש הסכים להשתלב במסגרת שיקומית אם יוטל עליו צו מבחן לצורך כך. ואולם, לא הוצג תהליך שיקומי ולא ניתנה המלצה לשיקום, לכן קבע כי אין מקום לחרוג לקולא ממתחם הענישה ולהימנע מהטלת מאסר.
בנסיבות אלה, בית המשפט גזר על הנאשם: חמישה חודשי עבודות שירות, מאסר על תנאי למשך שלוש שנים, פסילה לתקופה של ארבע שנים, פסילה לשנה על תנאי למשך שלוש שנים וחתימה על התחייבות בסך של 3,000 שקלים, שלא יעבור עבירות של נהיגה בשכרות ונהיגה תחת השפעת אלכוהול.
ת"ד 6647-08-14