כמות האלכוהול המותרת לפני הנהיגה היא בין מנה אחת לשתי מנות אלכוהול, והיא משתנה בין אדם אחד למשנהו בהתאם למשקל הגוף, משך הזמן שעבר משתיית המשקה האלכוהולי, קצב חילוף החומרים, מין ולחץ הדם של הנהג.
כמה זמן יש לחכות עד לפני שמתחילים לנהוג?
בכל מקרה, לאחר שתיית מנה אחת של אלכוהול, מומלץ להמתין לפחות שעה אחת לפני שמתחילים לנהוג, ונהג ששתה שתי מנות אלכוהול ויותר, נדרש להמתין בין שלוש עד חמש שעות בטרם היציאה לדרך והעלייה על הכביש, ואף רצוי לשתות הרבה מים או שתייה קלה, וכדאי לאכול ארוחה קלה כדי לספוג את האלכוהול בגוף.
נהיגה בשכרות מוגדרת בשלושה מצבים: האחד, אם הנהג שתה משקה המכיל אלכוהול בזמן נהיגה או בזמן שהיה ממונה על הרכב. השני, אם נמצא בגופו סמים או תוצרי חילוף חומרים של סם מסוכן. השלישי, אם נמצא בגופו של הנהג או הממונה על הרכב אלכוהול בריכוז הגבוה מהריכוז שנקבע בחוק.
אין חשיבות לסוג האלכוהול אלא לכמות
פקודת התעבורה קובעת כי נהג שיכור הוא נהג שבדמו מצויה דגימה של לפחות 50 מ"ג אלכוהול ביחס ל- 100 מ"ל דם, או אם בבדיקת ינשוף נמצא מעל 240 מק"ג אלכוהול ביחס לליטר אוויר נשוף. ההבחנה בין נהגים שיכורים לא מתבצעת לפי סוג האלכוהול, אלא לפי הכמות שהם שתו.
עם זאת, ישנה חשיבות למשקל הגוף, כך שנהגים בעלי משקל נמוך יכולים לשתות כוס משקה אחת בשעה לפני שיעלו על הכביש, ונהגים בעלי משקל גבוה יותר יוכלו לשתות עד שתי מנות משקה בטרם יעברו על החוק ויואשמו בעבירת נהיגה בשכרות.
הגבלה על כמות אלכוהול של נהגים חדשים וצעירים
כמו כן, ישנה חשיבות לשנות הנהיגה ולסוג הרישיון, כך שנהגים חדשים, נהגים צעירים, נהגי רכב כבד ונהגי רכב ציבורי, יעברו על החוק אם ריכוז האלכוהול בדמם הוא מעל 0.01% או שנמצא 50 מיקרוגרם בנשיפה.
קיימת הפרדה בין עבירה של נהיגה תחת השפעת משקאות משכרים לבין נהיגה בשכרות. כאשר מדובר בעבירה ראשונה של נהיגה תחת השפעת משקאות משכרים, העונש הצפוי הוא פסילת רישיון מינימלית של חצי שנה, קנס כספי, פסילה על תנאי ואף מאסר על תנאי. בעבירת נהיגה בשכרות העונש הצפוי הוא פסילת מינימום של שנתיים, קנס, פסילה על תנאי ומאסר על תנאי.
במקרה של עבירת נהיגה בשכרות בפעם השנייה או שלישית, העונש הצפוי הוא מאסר בפועל, מינימום שנתיים של פסילת רישיון, קנס כספי, מאסר על תנאי ופסילה על תנאי. אם מצויה בגופו של הנהג כמות פי 2.5 מהמותר בחוק, העונש הצפוי הוא מינימום שלוש שנות פסילה, קנס, מאסר על תנאי, פסילה על תנאי ואף מאסר בפועל.